Bedrijven onderschatten voeding als wapen tegen ziekteverzuim
1 op 4* bedrijven erkent te weinig aan preventie van ziekte te doen
2 op 3 werkgevers vinden aandacht voor gezondheid erg belangrijk om ziekteverzuim tegen te gaan en werknemers langer aan het werk te houden. Slechts 1 op 10 werknemers en werkgevers erkennen echter dat hun bedrijf meer dan vroeger actief investeert in de gezondheid van de medewerkers. De meeste aandacht in de preventie van ziekte gaat naar de inrichting van de werkomgeving, werksfeer en het aanpakken van roken. Gezonde voeding als wapen tegen ziekteverzuim wordt vandaag nog steeds stiefmoederlijk behandeld.
Werknemers die hun gezondheid op peil willen houden door een evenwichtige voeding hebben het moeilijk om dat ook op de werkvloer waar te maken. Amper 1 op 10 bedrijven geeft volgens zowel werknemers als werkgevers voedingsadvies aan de medewerkers. Ook in de cafetaria en koffiecorners is het zoeken naar gezonde voeding. Zo zegt slechts 15% van de ondervraagde werknemers en bijna 1 op 5 werkgevers dat in hun bedrijf het aanbod aan gezond eten, gezonde snacks en ongesuikerde dranken toeneemt. Slechts 10% ziet het aanbod van ongezonde voeding en dranken in hun werkomgeving afnemen.
Promotie gezonde voeding op het werk niet prioritair
De werkgevers geven toe dat inzetten op gezonde voeding in het kader van een actief ziektepreventiebeleid nog geen prioriteit is. Nauwelijks iets meer dan 1 op 10 werkgevers onderkent dat ongezonde eetgewoonten een belangrijke oorzaak zijn van ziekteverzuim waartegen meer actie moet ondernomen worden. Ook wat betreft het investeren in acties die de vitaliteit en gezondheid stimuleren zoals het aanbod van gezonde voeding op het werk te versterken en het aanspreken van werknemers met duidelijke tekenen van een ongezonde levensstijl zoals overgewicht of roken geeft slechts 1 op 10 werkgevers naar eigen zeggen thuis.
Ziekteverzuim blijft toenemen
Investeren in gezonde voeding op het werk is belangrijk in de strijd tegen ziekteverzuim. 1 op 3 werkgevers stelt immers vast dat het ziekteverzuim de voorbije jaren blijft stijgen en ziet het verminderen en voorkomen ervan als een van de belangrijkste HR-uitdagingen van de komende jaren. Ondanks deze alarmerende vaststelling geeft maar liefst 1 op 4 werkgevers toe geen acties te ondernemen om het te hoge ziekteverzuim te bekampen en evenveel ondervraagden zeggen dat hun bedrijf best een actiever ziektepreventiebeleid zou voeren. Positief is dat 70% van de werknemers en ruim 60% van de werkgevers het inzetten op meer preventie van ziekte zeker haalbaar vinden binnen de organisatie. De helft van de werknemers er zich overigens van bewust is dat een goede gezondheid belangrijk is om langer te blijven werken en uitval door ziekte te vermijden.
“Werknemers coachen bij hun eetgewoonten op het werk is inderdaad een haalbare kaart voor werkgevers en werknemers. Onze workshops** waar werknemers persoonlijk voedingsadvies en een plan op maat krijgen bewijzen dit. Tijdens de lunchpauze krijgen medewerkers deskundig advies dat afgesloten wordt met een gezonde lunch. Op deze manier wordt de theorie omgezet in de praktijk. Dat ‘samen’-zijn onder collega’s is ook een extra motiverende factor,” aldus Valérie Denis, verantwoordelijke CSR bij Tempo-Team.
*Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Tempo-Team door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij een representatieve steekproef van 800 werknemers en 250 werkgevers.
** Tempo-Team investeert actief in het verbeteren van de levensstijl op en naast de werkvloer. Meer dan 1 op 3 werknemers doen dit actief door deel te nemen aan interactieve werksessies met praktische tips en oefeningen voor een gezonde levensstijl.